Godt nytår til alle, med ønsket om endnu mere gratis el i 2013!

Blogindlæg af Casper Kjøller, 31. december 2012. Se flere blogindlæg her…

Den el-aftale der er forhandlet hjem til medlemmerne af SamEnergi betyder, at vores elpris altid reguleres efter el-selskabernes egne indkøbspriser på elbørsen. Indkøbsmetoden er medvirkende til, at medlemmerne af SamEnergi har kunnet få billigere elpriser end de forbrugere, som blot betaler standardprisen hos deres el-selskab.

I specielle situationer, hvor der er meget el-produktion og lavt el-forbrug, bankes medlemmernes el-priserne helt i bund. Faktisk kan el-priserne blive negative. Det betyder i praksis, at medlemmerne af SamEnergi i disse perioder enten får deres el gratis eller ligefrem penge for deres forbrug af el.

1. juledag 2012 var medlemmernes elpris negativ

Juleaften er typisk en dag hvor der bliver brugt meget strøm, hvilket naturligvis også var tilfældet i 2012.  Men 1. juledag faldt el-forbruget i Danmark drastisk, samtidig med at produktionen af el fra vindmøller fortsatte med god kraft. Det er sandsynligvis forklaringen på, at gennemsnitsprisen på el den 25. december landede på -28 øre/kWh.

Mere “ustyrlig” elproduktion giver flere chancer for gratis el

Når el-prisen bliver negativ er det naturligvis ikke med el-værkernes gode vilje. Det skyldes derimod, at der er “ustyrlige” produktionsenheder såsom vindmøller. Vi har ikke altid behov for vind-energien når det blæser allermest, derfor presser især vindmøller priserne ned på elbørsen.

Også solceller vil i fremtiden give samme effekt, da de kan “risikere” at producere mest strøm på dage hvor behovet for energien er lille. Med de mange nye solcelleanlæg som er sat op i 2012 er der større chance for, at medlemmerne af SamEnergi kan se frem til endnu flere dage med negative elpriser i 2013.

Se artikel på Ing.dk (4. januar 2013, link åbner i nyt vindue)
Se artikel på Epn.dk (4. januar 2013, link åbner i nyt vindue)

10 tanker om "Godt nytår til alle, med ønsket om endnu mere gratis el i 2013!"

 1. Flemming Hansen

  Jeg har været medlem af samenergi i et halvt år nu og glæder mig hver måned over besparelsen. Mit gamle selskab Seas-Nve tager 49-50 øre pr kilowatt hvor samenergi’s senste pris er på 39,19 øre! Det er 10 øre sparet for hver eneste kilowatt vi bruger. Og med en varmepumpe i huset kan det godt mærkes på budgettet!

  Glæder mig til at se decemberprisen, hvis elpriserne har været negative?

  Reply
  1. Casper – SamEnergi

   Hej Flemming. Tak for din kommentar. Da el-prisen med vores fælles el-aftale gøres op på månedsbasis, vil enkelte dage/timer med negative priser på elbørsen ikke fremgå af månedprisen. Det skyldes at den jo er et gennemsnit af alle priserne i måneden, time for time. Men de negative priser presser naturligvis medlemmernes månedspriser i den helt rigtigt retning, nemlig ned.

   Reply
 2. ole k. rasmussen

  Jeg har jordvarme og jeg har sea/nve jeg vil høre om jeg kan spare noget jeg får 15 øre pr kilo vat i refusion over 4000 kl vat

  Reply
  1. Casper – SamEnergi

   Hej Ole. Som tommelfingerregel sparer de fleste af vores medlemmer 100 kr. for hver 1.000 kWh de bruger. Så hvis du med jordvarme har et årligt forbrug på 10.000 kWh, er der som tommelfingerregel, 1.000 kr. at spare årligt (skattefrit). Se eventuelt prissammenligning med Seas-Nve her: http://samenergi.dk/elpris

   Med hensyn til den elrabat du får som el-varmekunde, så er det en rabat staten giver på elafgiften. Det betyder, at du får præcist den samme elrabat uanset hvilket el-selskab i du skifter til. Elvarmerabatten øges i øvrigt her i 2013: http://samenergi.dk/elafgift-paa-elvarme-falder-markant

   Reply
 3. Lena Storm Andersen

  Jeg er kunde ved Nordjysk Elhandel og betaler fortsat abb og vist nok en afgift pr kwh til energi midt – jeg kan se på min seneste el regning fra Nordjysk står en el (Max Pris) på 0,37950 pr kwh (excl abb og moms) og en gennemsnitlig a contopris excl abbonement på 0,47438 kr pr kwh…..

  Vil det være en fordel at tilmelde mig samenergi – jeg har varmepumpe og vandvarmer og bruger godt 5000 kwh om året….

  Mvh Lena Storm Andersen

  Reply
  1. Casper – SamEnergi

   Hej Lena. De seneste 6 måneder har el-prisen for vores jyske medlemmer været gennemsnitligt 38,46 øre/kWh inkl. moms (30,77 øre/kWh excl. moms).

   Så umiddelbart er der en prisforskel op til Nordjysk Elhandel på ca. 7 øre/kWh excl. moms. Og med et årligt forbrug på 5.000 kWh bliver det til 350 kr. excl. moms og 437,50 kr. inkl. moms i årlig besparelse med dit forbrug, hvis du havde været medlem af SamEnergi.

   De afgifter du i øjblikket betaler til EnergiMidt vil være de samme uanset hvilket selskab du køber din el hos.

   Reply
 4. Thomas petersen

  Jeg har varmepumpe og får rabat på strøm. Jeg bruger ca 16000 kwh årligt.
  Nu har jeg købt solceller på et 6kw anlæg. Er der en fordel for mig, og vil det give udfordringer at skifte?

  Reply
  1. Casper – SamEnergi

   Hej Thomas. Der er et par ting du som solcelle-ejer skal være opmærksom på, hvis du skifter el-selskab.

   For det første er det kun netto-forbruget du kan købe hos en anden el-leverandør. I dit tilfælde har du dog et forbrug der ligger noget ud over de ca. 5-5.500 kWh jeg anslår dit solcelle-anlæg kan producere. Derfor giver det god mening at købe dit resterende forbrug billigst muligt.

   Du bør også være opmærksom på, at når du skifter el-selskab, så bliver din el-måler aflæst op opgjort. Det betyder, at eventuelt opsparet sol-el udbetales til en væsentligt lavere sats end hvis du selv havde brugt de opsparede kWh senere. Derfor er det en god ide at skifte el-selskab enten nu hvor solcellerne endnu ikke har produceret mere end dit eget forbrug. Eller i forbindelse med din næste årsopgørelse. Se evt. også http://samenergi.dk/strom-fra-solceller

   Med hensyn til den rabat du får på statsafgiften (reduceret elvarmeafgift) grundet el-opvarmning med varmepumpen, så er den rabat den samme uanset hvilket el-selskab du skifter til. Det skyldes, at det er staten der giver elvarme-rabatten.

   Reply
 5. Jimmy S

  Hejsa

  Hvornår er det i laver afregninger, jeg blev medlem i oktober men har endnu ikke set en regning…

  Reply
  1. Casper - SamEnergi

   Hej Jimmy. Jeg skal lige præcisere, at SamEnergi ikke er el-leverandør og derfor heller ikke står for opkrævninger hos vores medlemmer. Opkrævninger foretages af det el-selskab som vinder vores el-udbud.

   Men bortset fra det, kan jeg se at du faktisk blev tilmeldt SamEnergi i september og derfor kom med på vores fælles el-aftale pr. 1. november (det tager løbende måned + 1 måned at skifte el-leverandør). Så umiddelbart burde du have fået den første aconto-opkrævning på nuværende tidspunkt. Jeg undersøger lige hvorfor du endnu ikke har fået en elregning og giver dig en tilbagemelding på din mail.

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.