Hvis du har en elopvarmet helårsbolig kan du få reduceret el-afgift. Elopvarmningen kan være med eksempelvis elradiatorer, elpaneler, elkedel, luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe eller jord/bjergvarme. Elopvarmningen skal være den primære varmekilde i din bolig.
Du får samme “el-rabat” uanset elleverandøren
Du får den samme reducerede el-afgift (statsafgift/rabat) uanset om du køber din el billigt via f.eks. SamEnergi eller via din standard elleverandør. Det er altid det lokale el-netselskab som står for at opkræve statsafgifter sammen med net-tarifferne til dækning af omkostninger til det lokale elnet.
Reduktionen i elafgiften varierer lidt over tid, men er i øjeblikket (2021) på 111,50 øre/kWh inkl. moms (89,20 øre/kWh ekskl. moms). Det er kun den del af årsforbruget, som ligger over 4.000 kWh som du får reduktion for, da de første 4.000 kWh svarer til det gennemsnitsforbrug en dansk husstand alligevel ville have haft uden el-opvarmning.
Så meget sparer du
Hvis du eksempelvis bruger 12.000 KWh årligt, så betaler du normal statsafgift på de første 4.000 kWh og så får du “rabat” på de sidste 8.000 kWh. Ved en reduktion på 111,50 øre/kWh bliver dette til 8.000 x 1,115 = 8.920 kr. hvert år.
Gælder ikke i sommerhus
Du kan ikke opnå reduceret elafgift i sommerboliger eller sommerlejligheder. Det der afgør om du kan få reduceret statsafgift er din BBR-ejermeddelelse på din bolig. Hvis der i BBR-ejermeddelelsen står at din bolig er en helårsbolig og elopvarmet, kan du gå til det lokale el-netselskab og bede om at blive afregnet som elvarmekunde.
Husk at du selv skal sørge for registrering
Hvis du f.eks. skifter dit oliefyr ud med en en el-drevet varmepumpe, så er det vigtigt at du selv kontakter kommunen og får opdateret din BBR-ejermeddelelse. Herefter kan du kontakte dit lokale el-netselskab for at blive registreret som elvarmekunde. El-selskabet får ikke automatisk besked og det er ikke muligt at blive registreret med tilbagevirkende kraft.