5 myter om el-markedet

Blogindlæg af Casper Kjøller, 18. maj 2013. Se flere blogindlæg her…

I Danmark har man i mange år haft frit valg af eludbyder. Men de færreste har benyttet sig af muligheden. Har du tænkt nedenstående tanker, så er svarene måske interessante for dig.

1. “Der er intet at spare for almindelige forbrugere”

Svar: Mange elkunder kan spare 500 kr. årligt ved at skifte til en billig el-udbyder. Er man villa-ejer med elvarme er beløbet ofte større. Bor man alene i lejlighed, er beløbet ofte mindre. Om 300-500 kr. årligt, skattefrit i lommen, er meget eller lidt, er op til dig at vurdere. Ville du samle pengene op hvis de lå på gaden?

2. “Skifter jeg, hæver den nye udbyder jo bare priserne efter noget tid”

Svar: Måske. Mange af de som har benyttet f.eks. “Elpristavlen”, har oplevet at den gode pris de fik herigennem, kun holdt i 3 måneder. Herefter skiftede elprisen til at være langt dyrere end udgangspunktet, uden at der blev informeret om det. Men melder du dig ind i en sammenslutning som SamEnergi, sørger vi løbende for at din el-aftale er billig og med gode vilkår for dig.

3. “Skifter jeg eludbyder, så skal jeg vel have ny elmåler”

Svar: Nej. Når du skifter eludbyder laves der ikke om på noget i din bolig. Dit standard elselskab står fortsat for at holde styr på hvor meget el du bruger. Uanset hvilken eludbyder du skifter til, sørger dit standard elselskab for at din nye eludbyder får adgang til de nødvendige oplysninger om dit energiforbrug, således at de kan afregne dig for det.

4. “Skifter jeg til en billigere eludbyder, bliver jeg straffet på anden vis”

Svar: Nej. Din forsyningssikkerhed vil altid være den samme, uanset hvilken eludbyder du bruger. Og satserne for elafgifter, målerleje m.m. er også altid de samme, uanset hvilken eludbyder du vælger at købe din energi hos. Energitilsynet holder nøje øje med, at el-selskaberne overholder disse regler.

5. “Man får opdelt sine afregninger når man skifter eludbyder”

Svar: Ja. Som elkunde betaler du overordnet for følgende 3 ting:
Elafgifter, Eltransport og selve Energiforbruget (sidstnævnte kaldes oftest blot “el”). Skifter du væk fra dit standard elselskab, sender den nye el-udbyder dig regningen for dit energiforbrug. Dit “gamle” elselskab afregner dig fortsat for elafgifter og eltransport men ikke længere selve energiforbruget. De fleste vælger dog at tilmelde betalingerne til Betalingsservice, hvilket mindsker ulempen ved at få den opdelte afregning.

2 tanker om "5 myter om el-markedet"

 1. elly elversøe

  Ja så er det spændende hvor længe SamEnergi holder den samme pris ???
  Vi har foreløbig skiftet selskab 4 gange fordi prisen efter en tid stiger…..

  Reply
  1. Casper - SamEnergi

   Hej Elly. I SamEnergi forhandler vi kun 1 gang årligt med el-selskaberne, for at medlemmerne netop ikke skal skifte selskab hele tiden. Elaftalen skifter derfor maksimalt 1 gang årligt, men selve priserne varierer fra måned til måned, da elaftalen er baseret på, at medlemmernes pris skal afspejle el-selskabernes egne officielle indkøbspriser (engros). Men godt du er opmærksom på, at el-selskaberne ofte benytter sig af introduktions tilbud og at man selv skal være vågen, hvis man benytter sig af disse.

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.