Meget at kæmpe for på el-markedet

Blogindlæg af Casper Kjøller, 1. maj 2012. Se flere blogindlæg her…

1. Maj er en vigtig dag for arbejderbevægelsen. Men selvom dagen nu mest er en festdag der markerer fagbevægelsens betydning, så viser historien om 1. Maj, at man kan forandre ting hvis man står sammen. Og der er forsat meget man med fordel kunne forandre, hvis man vælger at stå sammen.

I 2003 indførte man i Danmark det såkaldte frie el-marked. Projektet blev slået stort op, men kun ganske få forbrugere har efterfølgende benyttet muligheden for at skifte el-selskab. Spørger man i el-branchen, så er forklaring enkel: Kunderne er simpelthen så tilfredse, at de ikke ønsker at skifte el-leverandør! Men den forklaring holder ikke. Der er nogle helt andre årsager til, at forbrugerne ikke skifter el-selskab, på samme måde som de f.eks. skifter teleselskab.

Alt for mange forhindringer

En privat el-kunde vil kunne ”shoppe” sig frem til en årlig besparelse på op noget der ligner 500 kr. Beløbet vil være større hvis man har elvarme og dermed stort forbrug, og mindre hvis man bor i lejlighed hvor der typisk er et lille elforbrug. Uanset hvad, tror jeg det er et beløb de fleste gerne vil tage imod. Men markedet er så uigennemskueligt, at kun få trodser barriererne. Det er målet med SamEnergi at hjælpe de danske elkunder i igennem “el-junglen” og frem til en lavere el-pris. Derudover er det også en helt klar ambition med SamEnergi, at man ved at stå mange sammen, kan presse aktørerne på markedet til bedre vilkår.

Svenskerne viser vejen

I Sverige er 180.000 el-kunderne gået sammen og Forbrugerrådet har opfordret til, at man gør det samme i Danmark. Jeg er helt overbevist om, at hvis el-kunderne i Danmark står sammen, så kan de både opnå bedre elpriser samt langt bedre generelle vilkår når man eksempelvis vil skifte el-selskab. Og når det lykkedes, så bliver det både nemmere og sjovere at være el-kunde i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.